kennelskybar

Direktlänk till inlägg 11 april 2012

Rigoröst hälsoprogram för minibullar.

Av Hanne Winninge - 11 april 2012 06:14

Jag får ofta frågan om bullar/minibullar är mycket sjuka. Jag har alltid problem med att svara på den frågan. Det beror inte på att jag vill slingra mig undan eller vill ha tid att fundera ut en bra och attraktiv lögn utan det beror helt enkelt på att det finns tre infallsvinklar som ska beskrivas. Så nu tänkte jag att jag skulle skriva ner dem här, som eget tankerecept och för att jag kanske ska kunna hänvisa till det här blogginlägget nästa gång någon frågar mig.


1. Min egen uppfattning.

Inte helt konstigt så går man först till sig själv och sina egna privata erfarenheter. Där blir svaret att nej minibullar är inte ett dugg sjuka. Mina är aldrig sjuka, har aldrig varit sjuka i annat än högst ordinära saker som en magsjuka, en öroninflammation och en avsliten sporre. Däremot så är jag mer varsam med dem än jag är m,ed mina labbar och än vad jag har varit med mina andra raser just för att jag fått höra så mycket om deras stora aptit på livet som inte sällan renderar i öppnade mag och tarmkanalaer för att plocka ut nappar, strumpor, bollar och typ vedträn. Vidare är jag hysteriskt noga med deras päls/hudvård. Ingen bulle får vara smutsig hos mig - de badas minst en gång i veckan. Huruvida det hjälper mot s.k hudproblem eller om det bara är ett resultat av mitt yrke som hundfrisör och egna kontrollbehov vet jag inte. Jag vet att mina hundar inte har hudproblem. Å andra sidan så är min äldsta inte ens 3 år än, så vad vet jag egentligen?


2. Andra bulleägares uppfattning.

Men alla är inte lika lyckligt lottade som jag och många är de bulleägare som kämpar med furunkulos, njurproblem, hjärtfel och känsliga magar etc. Hur ska jag med respekt för dessa kunna säga att bullterriern är en frisk ras? Det kan jag förstås inte och mitt hjärta lider med dem som har bullar som har så överhopande hälsoproblem. En sak verkar vara genomgående, man får gärna problem med flera saker om man får problem med en. Bullar verkar vara som korthus, stabila tills ett kort glider då faller allt samman. Bullar verkar göra även detta med sin underbara mani och frenesi, varför göra något lite när man kan göra det mycket?


3. Försäkringsbolagens krassa statistik.

Här har man det då svart på vitt. Bullterriern och minibulle är överrepresenterade på en rad områden. Det märkliga här är att försäkringsbolagen ser raserna som en. Lite som att dvärgpudlar skulle ha samma sjukdomsbild som storpudel, med det undantaget att det knappat funnits minibullar nog att ha statistik för. Jag vet inte - jag har inga belägg annat än alla dessa otaliga samtal med miniägare. Minibullarna verkar inte ha riktigt samma frekvens av de tråkiga sjukdomarna, även om de inte alls är förskonade från dem. Jag skulle så gärna vilja se hur statistiken skulle se ut om man delade upp dem.


Så med detta i bakhuvudet så vet alla ansvarsfulla uppfödare att vi vill testa våra tilltänkta avelsdjur. Svenska BullterrierKlubben har en historia av rigorösa hälsoprogram och jag ska bara snabbt gå genom vad vi testar och anledningen till att vi testar just detta.


Patella (knän)

Veterinär med specialistkompetens gör en rad olika böjningar i hundens knän. Man vill veta om knäskålen ligger så väl på plats att man inte kan peta den ur läge, luxera, den. Vissa raser har en hög frekvens av patellaluxation, där hunden själv under promenad kan luxera knät. Givetvis smärtsamt och resulterar inte sällan i kostsamma operationer. Här finns det olika grader från 0 till IV, endast O är s.k fria patellor.


Hud (okulär besiktning)

Veterinären går genom och tittar på hundens hud över hela kroppen för att leta efter tecken på atopisk dermatit, furunkulos, demodicos, svampinfektioner etc. Bullterriern är en oförsiktig ras, så det är inte sällan man kan finna skrapsår på nosens ovansida, repor på den mjuka magen eller kanske små sårskorpor efter våldsam lek med en polare. Jag hoppas att veterinärerna som skriver under det här intyget letar efter just besvärliga sjukdomar och inte lättare hudskador efter ett aktivt bulleliv. Det här intyget är jag kanske en smula skeptisk mot eftersom det bara visar upp hundens status just en dag.


Hjärta

Jag har bara använt mig av SKK:s blankett vilket gör att man kan få det hela registrerat hos SKK senare. Veterinär med specialistkompetens lyssnar på hundens hjärta för att kunna fastställa att allt låter normalt och att hunden inte uppvisar några symptom på hjärtfel. Inom bulle förekommer framförallt aortastenos och mitralisdysplasi, tvåp allvarliga hjärtfel som kan finnas i olika grader men som vi Sverige anser vara direkt diskvalificerande för avel.


Njurar (kissprov)

Genom ett enkelt kissprov som skickas för analys så avgör man njurarnas funktion genom att avläsa den s.k UPC-halten. Vi vill att värdet ska ligga under 0,3 för att vi ska vara så säkra som möjligt på att njurarna har en god funktion. Hos bulle förekommer en ärftlig form av nefrit, som man vill kunna upptäcka i tid.


BAER-test (hörsel)

Det förekommer både enkelsidig dövhet och totaldöva hundar i båda rasvarianterna. Detta kan man enkelt testa redan hos små valpar med ett test som heter BAER. På så sätt vet man om hunden är fullt hörande eller inte. Man anger värdet i + för hörande och - for döv. En fullt hörande hund får värdet +/+, en s.k unilateral får värdet +/- eller -/+ beroende på öra. Fullt döva givetvis -/-.


DNA-test för PLL (Primär linsluxation)

Hos minibull finns det en rasbunden sjukdom som drabbar ögonen, där linsen faller ur plats pga av att trådarna som ska hålla faste den återbildas. Idag har vi ett DNA-test för denna sjukdom och alla avelsdjur ska testas före de går i avel. Hundar som helt saknar anlag får beteckningen Clear, hundar som har ett anlag Carrier och de som har två sjuka anlag får beteckningen At Risk/Affected. Man får para Clear med Clear eller Clear med Carrier. Affectedhundar är förbjudna att använda i avel enligt svensk djurskydd.


Ögonlysning

Det här är ett gammalt eftersläpande krav från rasklubben eftersom man egentligen bara letar efter tecken på PLL och inte har lagt någon vikt vid övriga diagnoser. Jag tycker inte det finns någon rim och reson i att ögonlysa hundar som har fått DNA resultatet Clear om man inte avser att screena rasen på övriga ögonsjukdomar.


Så om man då gjort alla dessa tester på längden och tvären och samtliga utfallit med fina resultat, ja då kan man ta sin hund i avel. Trots alla våra tester av föräldradkjur så föds det bullar/minibullar som får sjukdomar. Men uppfödarna bryr sig och vi screenar våra avelsdjur för absolut det mesta vi har som är rasbundet. Så vill man ha en bulle/minibulle får man nog inse att man köper valp efter några av de mest hälsotestarna föräldrarna någonsin.

 
 
Ingen bild

Fanny B

12 april 2012 09:14

Är du inte medlem i klubben? Alla uppfödare har ju kommit överens om att man slipper ögonlysningen på clear hundar.

"SvBtk har tillsammans med samtliga uppfödare av miniatyrbullterrier, som är medlemmar i klubben, varit överens om att det obligatoriska ögonlysningen bör tas bort eftersom arvsgången nu är känd och det finns ett DNA-test, istället har vi lagt det som en rekommendation om hunden är anlagsbärare för PLL (eftersom en liten andel anlagsbärare även kan luxera)."

Hanne Winninge

21 april 2012 07:06

Det kan man tycka, men om man säger så här. Carriers SKA användas i avel enligt min uppfattning och dessa måste förstås lysas regelbundet för att se om de luxerar. Håller du inte med? Men som svar på din fråga, nej jag är inte med i Svenska Bullterrier Klubben. Men eftersom jag faktiskt träffar på människor som är och eftersom det är rasklubben som är ansvarig för såväl RAS som de rekommendationer som gäller för valphänvisning så var det enklare att utgå från dessa regler och lägga till det man själv anser viktigt. Hoppas det blev lite tydligare?

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Hanne Winninge - 7 februari 2013 06:02

När man som uppfödare planerar en kull så är ju huvudsyftet att man ska få valpar, men bakom valet av vilken hane och vilken tik som ska användas är lite mer utförligt än att man bara väljer på slump. Jag tänkte jag skulle berätta lite grann om hur j...

Av Hanne Winninge - 28 januari 2013 06:33

Det börjar ju som bekant arta sig till valptider här hemma i huset på landet. Ayla har nu gått 4 veckor och Jenny som är hennes fodervärd rapporterar flitigt att man ser en liten putmage och att hon inte riktigt ännu vågar säga säkert att hon är dräk...

Av Hanne Winninge - 24 januari 2013 14:24

Det var länge sedan jag skrev i bloggen , det ska medges men jag hoppas i alla fall att den långa skrivkrampen lagt sig och att jag kan fylla bloggen med blandade inlägg igen.     Kloka Ayla som valp   Vi kan väl börja med det allra roliga...

Av Hanne Winninge - 16 maj 2012 05:57

  Bacon är en värdsvan resenär, vi har rest många mil ihop och jag har en stor trygghet i hennes mentalitet och hennes stora personliga trygghet. Hon bryr sig föga om ifall resan går via 20 timmar i bil till England och Cruft's eller via 3 timmars...

Av Hanne Winninge - 15 maj 2012 06:04

Vi var i Tyskland i helgen, jag och underbara lilla B. Givetvis var det show som stod på schemat och den här gången på Westfalenhallen i Dortmund. Westfalenhallen ligger mitt inne i Dortmund och har den stoooora fotbollstadion Signal Iduna Park som g...

Presentation


Välkommen till kennel Skybar och min blogg. Jag skriver om ditten och datten, mest om hundar och allra oftast om miniatyrbullterrierna Bacon och Yihoo. Fast jag föder förstås upp arbetande jaktlabradorer...

Fråga mig

22 besvarade frågor

Omröstning

Vad tycker du om de nya utställningsreglerna?
 Bra, lätta att hänga med på.
 Man får väl lära sig, men just nu är det lite krångligt.
 Jag saknar att de inte placerar 5 hundar.
 Varför inte ändra till FCI-regler direkt?
 Vad då är det nya regler?
 Excellent borde betyda att man fått CK...

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< April 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards