kennelskybar

Alla inlägg under september 2010

Av Hanne Winninge - 16 september 2010 06:36

Space har blivit gammal. Det slog mig med full kraft då jag läste reportaget i Labradoren om fantastiska Stella (Classical Starlight) och hennes påverkan på den svenska jaktlabrdoraveln. Stella som är mamma till fantastiska Searovers F-kull, i vilken jag särskilt minns Space mamma SJCH Searover Forever, Emma. Emma som är orsaken till varför det finns jaktlabbe hos mig. Underbara Emma som fylld med fart, kraft och vilja inte bara tog fältet och skogen i besitnning utan också andan ur halsen på en. Värdighet - minns jag tydligt.


  

Space som blir 9 nästa gång!


Emmas dotter Space, Carmal's Forever Genuine, har visat sig bli allt det jag drömde om. Stark, uthållig, frisk, sund, arbetsvillig, klok och även hon med en stor värdighet. 5 kullar har hon fått min svarta vackra dam,  5 kullar fyllda med vackra kloka svarta och gula barn. Stoltheter för mig som uppfödare och till glädje för sina ägare och nya familjer.


  


Hemma hos mig får ättelägget Hayley, Skybar Dekadance, föra fanan vidare - men där saknas ännu just den där biten av värdighet. Explosivitet, fart och vilja finns det däremot i outsinlig mängd. Hon är fin - men ack så ung.


Jag ville bara visa er en mogen svart dam som ännu vet hur man tuktar bullebarn och vet att föra sig inför kameran!

Av Hanne Winninge - 16 september 2010 06:28

Att min sista bedlingtonkull växt upp till stiliga herrar och söta töser visste jag förstås redan och ni är ju redan bekanta med Elin och hennes fallenhet för bedlingtonfrisyrer. Tillsammans ger den kombinationen också en framgångsrik utställningsduo som debuterade med att få HP, bli BIR-valp och BIG-1 på den inofficiella utställningen i Gubbängen!


Vi skickar ett stort fång med grattishälsningar och önskar lycka till i fortsättningen i ringarna!


Givetvis har vi fått bildbevis på bravaden!


  

Av Hanne Winninge - 12 september 2010 17:05

Har ni sett herr Brun? Det är alltså Bacons egna kinaman, en liten brun naken herre från självaste Tjeckien. Han bor i sin var som helst, så länge matte Anna är med. Och där Bacon är, där är Anna. Vi kan kalla dem power-trojkan! Anna-Elmo-Bacon!


Tur att man kan få plats på ett hörn ibland iaf!


      

Av Hanne Winninge - 12 september 2010 16:59

Oj! Det var länge sedan jag skrev, så det blir mycket att uppdatera.


1. Jag fyllde år och fick en ny kamera i present! Vilken lycka för mig, massa fina bilder och kul att ha hemma.

2. Bacon tog sitt första BIR och cert i Sofiero och blev 2:a bästa junior i Bjuv!


  


3. Lilla Panda har kommit till Sverige, tack Mattias för hämtning!       


Tusen tack Anna och Ulrika för en trevlig utställningshelg och för era fina bilder av världens vackraste minigulla!Av Hanne Winninge - 2 september 2010 06:42

Jenny och Nike har legat i stratgroparna ända sedan den lilla svarta nått över krypstrecket som 4 veckors valp, så det är kanske inte så förvånande att de tillsammans kommer äntra elitplanen under året. *plirar* Och jag som sett dem träna tillsammans innan förstår ju ocjkså varför 10:orna bara rasat in för det här ekipaget.


Jag menar se bara för er själva:


Av Hanne Winninge - 1 september 2010 06:56

Just nu läser jag in mig på ett ganska specifikt område. Glaskroppsframfalen s.k ögondiagnos som förekommer tämligen frekvent i vissa raser. En av dessa raser är chinese crested och de har ju liksom minibullorna även primär lins luxation som hälsoproblem. I Norge finns det en drivande uppfödare som har kontakt med en av Norges ledande ögonspecialister och de är nyfikna på hur kopplingen mellan diagnosen glaskroppsframfall och PLL ser ut. I Norge har 5 hundar som fått diagnosen GKF också DNA-testats för PLL och visat sig vara fria.


Det betyder alltså att man i Norge inte kan se någon koppling mellan PLL och GKF, detta till trots att de synliga tecknen i ögat tydligen påminner mycket om varandra.


Antalet ögonlysta minigullor i Sverige är så litet att man inte just kan dra några slutsatser alls, bara en hund har lysts totalt med diagnosen GKF. På chinese crested ser det hela en hel del annorrlunda ut, här lyser man sina avelsdjur varje år och mängden lysta djur blir alltså oändligt mycket större.


Kika på det här t.ex (källa: SKK Avelsdata)


+ 2001200220032004200520062007200820092010
 Ögon, ua446088138221290220153281
 Ögon, uppföljning1823432 1 
 Ögon, icke ärftlig katarakt4211211   
 Ögon, katarakt total   1 1    
+Ögon, katarakt öp25142     
 Ögon, främre y-sömskatarakt23632 1   
 Ögon, Linsluxation 11  1    
+Ögon, PHTVL/PHPV 1        
+Ögon, PPM 1 111    
 Ögon, Näthinneavlossning1         
+Ögon, retinopati47435112   
+Ögon, PRA generell 1  3     
+Ögon, CRD    1     
 Ögon, näthinneveck     1    
+Ögon, RD1 1       
 Ögon, glaskroppsframfall23537641  
 Ögon, KCS (keratoconj. sicca)   1 1111 
 Vitreusdegeneration   1 121  

Man kan alltså ganska enkelt se att det är retinopatier och just GKF:er som är de primära ögondiagnoserna. Eftersom t.o.m veterinärerna som ögonlyser skriver så här om LL och GKF, så kan man gott förstå oron i uppfödarleden. (källa www.ssvo.se)


"VITREUSFRAMFALL (glaskroppsframfall)
Glaskroppen är en gelatinös vävnad som ligger bakom linsen och fyller ut bakre ögonkammaren. Glaskroppsvävnad kan falla fram igenom pupillen till främre ögonkammaren. Detta kan vara ett första tecken på att linsen kommer att lossna (luxera/subluxera) från sitt fäste.
LINSLUXATION
Linsen kan lossna helt eller delvis från sitt läge bakom pupillen. Orsaken kan vara en ärftlig defekt i linsens upphängningstrådar. Linsen kan lossna (luxera) plötsligt och ge mycket akuta symtom med inflammation och högt tryck i ögat och risk för nedsatt syn men den kan också lossna delvis (subluxation) och då visar hunden inga tydliga symtom på sjukdom. Vid en ögonlysning kan man ställa diagnosen när linsen börjat lossna. I vissa fall, när det finns glaskroppsvävnad framför pupillen, kan man misstänka att linsen kommer att lossna. Ärftlig linsluxation drabbar alltid båda ögonen men sällan samtidigt. Sjukdomen finns hos flera terrier raser."
Men nu visar det sig alltså, så väl statistiskt som DNA-mässigt att hundar med GKF alltså inte alls behöver utveckla LL. Det är ju oerhört intressant att se när man hos Svenska Sällskapet för Veterinör Oftalmologi kommer att uppdatera sin info och om man kommer gå vidare med detta.


Själv måste jag omedelbart ställa ihop en frågeslista till AHT och OFA gällande säkerhetsmarginalen på deras tester och om det är just hänsynstagandet till tidigare GKF-resutltat som fått dem att ta till så stora "felmarginaler" som upp till 20% för carrier. Detta alltså till trots att man har ett specifikt mutationstest!


Jag ska läsa lite mer, men otroligt spännande är det i vart fall!


En bild på ett normaltöga och dess anatomi kontra ett öga med glaskroppsframfall och ett med LL.


   

Normalt öga med vitreus(glaskropp) intakt.


  

Här har man ett glaskroppsframfall där vitreusvätska alltså tränger ut ur själva glaskroppen.


  

Bilder på hur en lins kan luxera och slutligen nedan en bild på hur det ser ut hos den faktiska hunden.


  


 

Presentation


Välkommen till kennel Skybar och min blogg. Jag skriver om ditten och datten, mest om hundar och allra oftast om miniatyrbullterrierna Bacon och Yihoo. Fast jag föder förstås upp arbetande jaktlabradorer...

Fråga mig

22 besvarade frågor

Omröstning

Vad tycker du om de nya utställningsreglerna?
 Bra, lätta att hänga med på.
 Man får väl lära sig, men just nu är det lite krångligt.
 Jag saknar att de inte placerar 5 hundar.
 Varför inte ändra till FCI-regler direkt?
 Vad då är det nya regler?
 Excellent borde betyda att man fått CK...

Kalender

Ti On To Fr
    1 2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16 17 18 19
20
21
22
23 24
25
26
27
28
29
30
<<< September 2010 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se